NEJ till privata högskolor och universitet


Skriv under NEJ till privata högskolor och universitet

Namn
Stad/ort
Glöm INTE verifieringskod! - (Ny bild?)
Ange kod hÀr:
Visa mitt namn pÄ denna sida ocksÄ!


Dela denna namninsamling DirektlÀnk : http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=8185

|


Just nu ligger ett lagförslag pÄ remiss till den 15 november om att universitet och högskolor i Sverige ska kunna drivas i privat stiftelseform och att de dessutom ska ha rÀtt att starta och driva aktiebolag, och lagen Àr planerad att trÀda i kraft redan 1 Juli 2014.

Lagförslaget ger intryck av att vara mycket dÄligt utrett och nÄgon ordentlig konsekvensanalys av vad detta egentligen kan komma att innebÀra för Sveriges högskolor och universitet saknas.

FrÄgor som inte besvaras Àr till exempel vad som kan komma att hÀnda med de tillgÄngar och med det kulturarv som universiteten förvaltar idag (till exempel universitetsbiblioteken), nÀr dessa övergÄr i privat regi. En annan frÄga som inte utretts ordentligt Àr konsekvenserna detta kan fÄ för studentinflytande och kollegialt medbestÀmmande. I förslaget sÀgs visserligen att studentinflytandet ska förbli relativt opÄverkat men frÄgan Àr hur man kan lova detta nÀr den statliga kontrollen delvis lyfts och universiteten/högskolorna blir egna juridiska personer med ett vinstintresse.

Att universiteten och högskolorna skulle drivas med ett vinstintresse (vilket ju alla privata organisationer syftar till) Ă€r problematiskt utifrĂ„n en mĂ€ngd aspekter. Dels stĂ€ller detta frĂ„gor om hur förslaget kommer pĂ„verka den fria och oberoende forskningen – en mĂ€ngd grundforskning Ă€r pĂ„ kortare sikt inte kommersiellt gĂ„ngbar, men Ă€r viktig för vĂ„rt samhĂ€lles utveckling pĂ„ lĂ€ngre sikt och har vĂ€rden som inte kan mĂ€tas i kronor och ören. Dels innebĂ€r förslaget i lĂ€ngden en risk för en ökad och Ă€n vĂ€rre snedrekrytering Ă€n vad som redan sker idag – frĂ„gan om huruvida terminsavgifter kan komma att införas pĂ„ sikt stĂ„r obesvarad i lagförslaget men det Ă€r rimligt att anta att detta kommer bli en konsekvens av vinstintresset.

En annan viktig och högst relevant frÄga gÀller den om svensk rÀttssÀkerhet. Universiteten Àr idag myndigheter som tar myndighetsbeslut. Vill vi verkligen att privata aktörer ska fÄ ta sÄdana beslut, och vad kommer förslaget med privata aktiebolag som kan drivas i universitetens och högskolornas regi innebÀra för insynen i dessa institutioners verksamhet?

Ett av huvudargumenten i förslaget för införandet av stiftelseformen Àr att detta skulle underlÀtta internationella samarbeten. Det stÄr dock oklart varför sÄdana samarbeten inte kan premieras och underlÀttas pÄ andra sÀtt Àn genom en utförsÀljning av vÄra högskolor och universitet.

Vi som skrivit under denna namninsamling ser ett egenvÀrde i oberoende och fri forskning, kollegialt medbestÀmmande och studentinflytande. Vi tror att forskning och högre utbildnng gynnas av en heterogen miljö dÀr alla Àr vÀlkomna oavsett ekonomisk bakgrund. Vi tror ocksÄ att det finns drivkrafter inom utbildning och forskning som Àr andra Àn ekonomiska och att dessa Àr viktiga för samhÀllsutvecklingen pÄ lÄng sikt.

Listan kommer att skickas till utbildningsdepartementet, den sittande regeringen och till riksdagen. 
Namn 5 senaste
företagsuniversitet,
Ludwig HammarbÀck, Sundbyberg
Jenny Wenhammar, Helsingborg
Anna-Pia Pehrsson, Malmö
Claudia Skibniewski, Uppsala

Forum 3 senaste

2013-10-25 15:43:41

  Skriv under denna namninsamling
Namninsamling # 8185 snabbfakta 2989 Underskrift ( 2838 unika IP-adresser)
Inlagt den 2013-10-17
Startades av : NEJ till privata högskolor och universitet
Skickas till : Nej till privata högskolor och universitet - [email protected] -

Namninsamling på Facebook