Dags att ta vallokalerna in i 2000-talet!


Skriv under Dags att ta vallokalerna in i 2000-talet!

Namn
Stad/ort
Glöm INTE verifieringskod! - (Ny bild?)
Ange kod hÀr:
Visa mitt namn pÄ denna sida ocksÄ!


Dela denna namninsamling DirektlÀnk : http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=11456

|


Idag gör vi mycket elektroniskt.
Vi gör vÄra bankÀrenden elektroniskt.
Vi anvÀnder IP-telefoni och mobiltelefoner, till den grad att kopparnÀtet hÄller pÄ att monteras ner.
Vi betalar med kort och Samsung Pay.
Vi anvÀnder Mobilt BankID.
KontantanvÀndningen i sverige har minskat till ett minimum.
Vi deklarerar elektroniskt, och vi ansöker till olika myndigheter elektroniskt.
Kort sagt gör vi det mesta elektroniskt, och det Àr smidigare för alla parter.
Dessutom gÄr elektroniska saker att skydda pÄ olika sÀtt med krypteringar och signeringar.

Men vĂ„ra val? What tha f.... Papperslappar i papperskuvert som man rĂ€knar manuellt, tar flera timmar och kostar massor av pengar att trycka upp alla dessa valsedlar. HALLÅ?

Hur vi ska ta vallokalerna in i 2000-talet:

Ett problem med E-röstning Àr att det finns risk för manipulation och fusk, att valet kan "hackas", och att mÀnniskor kan mutas eller köp/sÀlj/hot förekommer vid röstningen.
Bland annat kan röster som lagts frÄn en osÀker hemmadator eller PC-baserad röstmaskin kan smittas med ett virus som sedan manipulerar rösterna, eller att röstsystemet rÄkar ut för en MITM-attack.

Men elektroniska val Àr för den skull inte osÀkra. I indien anvÀnder man ett system de kallar för "EVM", en speciellt byggt maskin avsedd för just allmÀnna val.
Maskinen Àr baserad pÄ en ROM-krets just för att förhindra manipulation, och maskinen kan plomberas med "förseglingar" just för att upptÀcka om manipulation har skett, precis som de riktiga valurnorna.
Valet kan "rÀknas" offentligt och apparaten Àr gjord för att man ska kunna dokumentera eventuella oegentligheter med filmkamera.
Modell 3 har dessutom en elektronisk "plombering", sÄ att om den öppnas sÄ slutar den att ta emot röster för alltid, just för att förhindra valfusk.
Apparaten anvÀnds i vallokal, dvs i kontrollerad miljö, vilket gör att risken för att vÀljare rÄkar ut för korruption eller köp/sÀlj/hot i samband med val
Àr pÄ samma nivÄ som i dagens val.

EVM bestÄr av 2 delar. En "Ballot unit" som finns i valbÄset, och en "Control unit" som finns hos röstmottagaren dÀr kommunikationen mellan dem Àr krypterad.
Man börjar med att legitimera sig, och sedan prickar röstmottagaren av en i röstlÀngden, dÀrefter trycker röstmottagaren pÄ knappen "Ballot" pÄ Control unit.
Detta aktiverar "Ballot unit" i valbÄset. Man gÄr in i valbÄset och trycker pÄ det val man vill göra. Rösten lÀggs direkt.

Det finns ingen risk för ogiltiga röster, att det blir fel eller liknande. Antingen Àr en röst lagd, eller sÄ Àr den inte lagd.
En annan fördel Àr att apparaten Àr mycket lÀttare att anvÀnda för de som har funktionsnedsÀttningar, exempelvis reumatism, eller Àr blinda, eftersom BU Àr handikappanpassad med nedsÀnkta knappar och blindskrift.
Det gör att vÀljare i mindre grad behöver assistans med valet, vilket ocksÄ stÀrker integriteten i valet.

Maskinen har dessutom flertalet krypteringar och sjÀldiagnostik, samt att Àven luckan dÀr man lÀgger partinamnen, kan plomberas, för att förhindra all form av valfusk.
För att skydda valhemligheten, sÄ att man inte kan trycka "Resultat" mellan varje vÀljare och dÀrmed se vad vÀljarna röstar pÄ, sÄ Àr "Resultat"-knappen plomberad och denna plombering öppnas bara nÀr valet Àr över.
De flesta knappar kan plomberas separat just för att tillse att valet gÄr rÀtt till.

Den har ocksÄ en sÀrskild "Close"-knapp, som gör att man vid en ordningsstörning, kan "spÀrra" apparaten frÄn att ta emot fler röster. Detta görs ocksÄ efter att vallokalen stÀnger.
Apparaten har en inbyggd begrÀnsning pÄ 5 röster per minut, detta ocksÄ för att förhindra "ballot stuffing", vilket gör svenska val mycket sÀkrare.

Apparaten har ingen möjlighet att koppla upp mot externa system just för att förhindra att den manipuleras. Det finns ingen vÀg att "hacka" apparaten, och den Àr dessutom batteridriven
med ett plomberat batteri för att förhindra att apparatens funktion manipuleras genom strömförsörjningen.
En sÄdan apparat skulle vid tillverkning t.o.m. förses med en högtalare som kan ge ifrÄn sig DTMF-toner, sÄ att valrapporteringen kan ske via telefon per automatik samtidigt som att röstrÀkningen görs
offentligt i vallokalen, vilket ocksÄ borgar för god sÀkerhet och minskar risken för transkriberingsfel (att man helt sonika rÄkar trycka pÄ fel knapp pÄ telefonen). Denna utmatning kan ocksÄ ha en elektronisk signatur för att förhindra all form av fusk,
samtidigt som att rÀkningen hos lÀnsstyrelsen skulle kunna ske pÄ samma sÀtt, dÀr tiotals apparater skulle kunna "rÀknas" och sammanstÀllas samtidigt.

HÀr finns en youtubevideo pÄ apparatens anvÀndning och funktion:
https://www.youtube.com/watch?v=Z9gdacMoeHM

Apparaten i filmen Àr givetvis anpassad efter indiska vallagar, men skulle lÀtt kunna anpassas att fungera efter svenska vallagar.
Förtidsröstning kan enkelt göras genom en sÀrskild "BU" som kodar in rösten pÄ ett smartkort. Detta smartkort lÀggs sedan i förtidsröstningskuvertet och skickas till vallokalen.
NÀr förtidsrösten öppnas efter valdagen sÄ sÀtts smartkortet in i den CU som hör till vallokalen, och dÀrmed lÀggs ens röst, sÄvida man inte lagt en "Ängerröst".
Detta Àr en funktion som lÀtt skulle kunna lÀggas till i den svenska varianten av "EVM".
En annan fördel Àr att fusk skulle minskas Ànnu mer, eftersom displayen ocksÄ kan visa totalt antalet förtidsröster, och totalt antalet vallokalröster, och dÀrmed förbÀttrar man valsÀkerheten betydligt.

För de som inte kan ta sig till vallokalen, skulle man kunna ha ambulerande röstmottagare, som har med sig en BU som kodar in rösten pÄ ett smartkort. Detta smartkort skickas sedan som en förtidsröst.

-----

Skriv pÄ namninsamlingen om vi vill att vallokalerna blir mer sÀkrare och modernare!
Det Àr dags att ta vallokalen in i 2000-talet och inte hÀnga kvar i gamla 1900-saker! 
Namn 5 senaste
Ralph Brandback, Göteborg

Forum 3 senaste
  Skriv under denna namninsamling
Namninsamling # 11456 snabbfakta 1 Underskrift ( 1 unika IP-adresser)
Inlagt den 2017-07-05
Startades av : Sebastian Nielsen
Skickas till : - -

Namninsamling på Facebook