Namninsamling : Dags att ta vallokalerna in i 2000-talet!Skriv under namninsamling "Dags att ta vallokalerna in i 2000-talet! "

Namn
Stad/ort
Glöm INTE verifieringskod! - (Ny bild?)
Ange kod här:
bluebak Visa mitt namn på denna namninsamling sida!


Dela denna namninsamling Direktlänk : https://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=11456

|


Idag gör vi mycket elektroniskt.
Vi gör våra bankärenden elektroniskt.
Vi använder IP-telefoni och mobiltelefoner, till den grad att kopparnätet håller på att monteras ner.
Vi betalar med kort och Samsung Pay.
Vi använder Mobilt BankID.
Kontantanvändningen i sverige har minskat till ett minimum.
Vi deklarerar elektroniskt, och vi ansöker till olika myndigheter elektroniskt.
Kort sagt gör vi det mesta elektroniskt, och det är smidigare för alla parter.
Dessutom går elektroniska saker att skydda på olika sätt med krypteringar och signeringar.

Men våra val? What tha f.... Papperslappar i papperskuvert som man räknar manuellt, tar flera timmar och kostar massor av pengar att trycka upp alla dessa valsedlar. HALLÅ?

Hur vi ska ta vallokalerna in i 2000-talet:

Ett problem med E-röstning är att det finns risk för manipulation och fusk, att valet kan "hackas", och att människor kan mutas eller köp/sälj/hot förekommer vid röstningen.
Bland annat kan röster som lagts från en osäker hemmadator eller PC-baserad röstmaskin kan smittas med ett virus som sedan manipulerar rösterna, eller att röstsystemet råkar ut för en MITM-attack.

Men elektroniska val är för den skull inte osäkra. I indien använder man ett system de kallar för "EVM", en speciellt byggt maskin avsedd för just allmänna val.
Maskinen är baserad på en ROM-krets just för att förhindra manipulation, och maskinen kan plomberas med "förseglingar" just för att upptäcka om manipulation har skett, precis som de riktiga valurnorna.
Valet kan "räknas" offentligt och apparaten är gjord för att man ska kunna dokumentera eventuella oegentligheter med filmkamera.
Modell 3 har dessutom en elektronisk "plombering", så att om den öppnas så slutar den att ta emot röster för alltid, just för att förhindra valfusk.
Apparaten används i vallokal, dvs i kontrollerad miljö, vilket gör att risken för att väljare råkar ut för korruption eller köp/sälj/hot i samband med val
är på samma nivå som i dagens val.

EVM består av 2 delar. En "Ballot unit" som finns i valbåset, och en "Control unit" som finns hos röstmottagaren där kommunikationen mellan dem är krypterad.
Man börjar med att legitimera sig, och sedan prickar röstmottagaren av en i röstlängden, därefter trycker röstmottagaren på knappen "Ballot" på Control unit.
Detta aktiverar "Ballot unit" i valbåset. Man går in i valbåset och trycker på det val man vill göra. Rösten läggs direkt.

Det finns ingen risk för ogiltiga röster, att det blir fel eller liknande. Antingen är en röst lagd, eller så är den inte lagd.
En annan fördel är att apparaten är mycket lättare att använda för de som har funktionsnedsättningar, exempelvis reumatism, eller är blinda, eftersom BU är handikappanpassad med nedsänkta knappar och blindskrift.
Det gör att väljare i mindre grad behöver assistans med valet, vilket också stärker integriteten i valet.

Maskinen har dessutom flertalet krypteringar och själdiagnostik, samt att även luckan där man lägger partinamnen, kan plomberas, för att förhindra all form av valfusk.
För att skydda valhemligheten, så att man inte kan trycka "Resultat" mellan varje väljare och därmed se vad väljarna röstar på, så är "Resultat"-knappen plomberad och denna plombering öppnas bara när valet är över.
De flesta knappar kan plomberas separat just för att tillse att valet går rätt till.

Den har också en särskild "Close"-knapp, som gör att man vid en ordningsstörning, kan "spärra" apparaten från att ta emot fler röster. Detta görs också efter att vallokalen stänger.
Apparaten har en inbyggd begränsning på 5 röster per minut, detta också för att förhindra "ballot stuffing", vilket gör svenska val mycket säkrare.

Apparaten har ingen möjlighet att koppla upp mot externa system just för att förhindra att den manipuleras. Det finns ingen väg att "hacka" apparaten, och den är dessutom batteridriven
med ett plomberat batteri för att förhindra att apparatens funktion manipuleras genom strömförsörjningen.
En sådan apparat skulle vid tillverkning t.o.m. förses med en högtalare som kan ge ifrån sig DTMF-toner, så att valrapporteringen kan ske via telefon per automatik samtidigt som att rösträkningen görs
offentligt i vallokalen, vilket också borgar för god säkerhet och minskar risken för transkriberingsfel (att man helt sonika råkar trycka på fel knapp på telefonen). Denna utmatning kan också ha en elektronisk signatur för att förhindra all form av fusk,
samtidigt som att räkningen hos länsstyrelsen skulle kunna ske på samma sätt, där tiotals apparater skulle kunna "räknas" och sammanställas samtidigt.

Här finns en youtubevideo på apparatens användning och funktion:
https://www.youtube.com/watch?v=Z9gdacMoeHM

Apparaten i filmen är givetvis anpassad efter indiska vallagar, men skulle lätt kunna anpassas att fungera efter svenska vallagar.
Förtidsröstning kan enkelt göras genom en särskild "BU" som kodar in rösten på ett smartkort. Detta smartkort läggs sedan i förtidsröstningskuvertet och skickas till vallokalen.
När förtidsrösten öppnas efter valdagen så sätts smartkortet in i den CU som hör till vallokalen, och därmed läggs ens röst, såvida man inte lagt en "ångerröst".
Detta är en funktion som lätt skulle kunna läggas till i den svenska varianten av "EVM".
En annan fördel är att fusk skulle minskas ännu mer, eftersom displayen också kan visa totalt antalet förtidsröster, och totalt antalet vallokalröster, och därmed förbättrar man valsäkerheten betydligt.

För de som inte kan ta sig till vallokalen, skulle man kunna ha ambulerande röstmottagare, som har med sig en BU som kodar in rösten på ett smartkort. Detta smartkort skickas sedan som en förtidsröst.

-----

Skriv på namninsamlingen om vi vill att vallokalerna blir mer säkrare och modernare!
Det är dags att ta vallokalen in i 2000-talet och inte hänga kvar i gamla 1900-saker!Anmäla denna namninsamling som kränkande
 
Namn 5 senaste
Lars Pettersson, Borås
Holger Walldén, Sjöbo
Roberto Mastio, Limhamn
Kiarash Dastourband, Göteborg
Fläshbäck, Horhus

Forum 3 senaste
  Skriv under denna namninsamling
Namninsamling # 11456 snabbfakta 7 Underskrift ( 7 unika IP-adresser)
Inlagt den 2017-07-05
Startades av : Sebastian Nielsen
Skickas till : - -

Namninsamling på Facebook

Vimla Black Friday